BingoSpa Ekstrakt z bawełny 100% 10ml

Dostępność: Na stanie
15,00 zł
100% EKSTRAKT Z BAWEŁNY MARKI BINGOSPA W BUTELECZCE O POJEMNOŚCI 10ml Bawełna, bawełnica (Gossypium), krzewy lub półkrzewy z rodziny ślazowatych Uprawiane jako rośliny roczne. Posiadają długoogonkowe[...][...]
Ilość

W kategorii:

100% EKSTRAKT Z BAWEŁNY MARKI BINGOSPA W BUTELECZCE O POJEMNOŚCI 10ml

Bawełna, bawełnica (Gossypium), krzewy lub półkrzewy z rodziny ślazowatych Uprawiane jako rośliny roczne. Posiadają długoogonkowe liście, duże kwiaty zmieniające barwę po zapyleniu, owoc, który stanowi torebka, zawierająca krótkie i długie włoski.

Ekstrakt z nasion bawełny BingoSpa wykorzystywany jest w kosmetyce dzięki bogactwu węglowodanów i protein. Te aktywne substancje są odpowiedzialne za działanie kondycjonujące i zmiękczające, dzięki czemu surowiec wchodzi w skład formulacji produktów głównie do pielęgnacjii włosów.

Właściwości kosmetyczne ekstraktu z bawełny BingoSpa:

Działanie kondycjonujące na skórę

Wynika ono z obecności w nasionach bawełny węglowodanów, białek oraz kwasów tłuszczowych.

• Białka 

Polarna natura białek daje im zdolność wiązania cząsteczek wody poprzez wiązania wodorowe. Na działanie to nie wpływa ich masa cząsteczkowa. Jednakże, gdy celem jest penetracja warstw skóry i nawilżenie jej głębszych warstw, białka o krótkich łańcuchach, o niskiej masie cząsteczkowej pozwalają uzyskać lepszy efekt. Dlatego, białka o niskiej masie cząsteczkowej są lepszymi substancjami nawilżającymi dla głębszych warstw skóry, podczas gdy te o wyższej masie cząsteczkowej – ze względu na działanie filmogeniczne – lepsze są dla uzyskania nawilżenia powierzchniowego oraz ujędrnienia i wygładzenia skóry.

• Węglowodany 

Węglowodany w pewnych warunkach mają właściwość wiązania i zatrzymywania wody. Niektóre węglowodany pozostają na powierzchni warstwy rogowej naskórka działając nawilżająco wyraźnie poprawiają właściwości biomechaniczne skóry.

Przyczyniają się do wzrostu elastyczność warstwy rogowej naskórka oraz wzmacniają barierę lipidową skóry.

• Kwasy tłuszczowe

O znakomitej przydatności ekstraktu z bawełny decyduje wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie kwasu olejowego i linolowego. Mają zdolność eliminowania wolnych rodników. NNKT nie są produkowane prze organizm człowieka i dlatego muszą być dostarczane zewnątrz. NNKT charakteryzują się szczególnie korzystnym oddziaływaniem na skórę, dobrze się wchłaniają. Działają przeciwalergicznie, przeciwzapalnie, podnoszą odporność na zakażenia, pobudzają regenerację nabłonków i tkanki łącznej. 

Ekstrakt z bawełny BingoSpa jest polecany do formulacji kosmetycznych o działaniu nawilżającym, kondycjonującym i nawilżającym dla skóry oraz kondycjonującym i regenerującym do włosów.  

Zaleca się dozowanie na poziomie 0,5 – 5%.

Nazwa INCI: Propylene Glycol, Aqua, Gossypium Herbaceum Seed Extract

Wygląd i konsystencja:  klarowna ciecz;

Zapach: bez zapachu;

Rozpuszczalność: rozpuszczalny w wodzie;

Gęstość - 1,000 g/cm3

Produkt do użytku profesjonalnego!